Garage Wieman Mercedes specialist

Geschiedenis Garage Wieman

Zeg Mercedes Oldtimer en je zegt Wieman. Al meer dan 45 jaar is Mercedes Garage Wieman, voorheen Garage en Revisiebedrijf Wieman & Zn., een begrip bij elke liefhebber van klassieke Mercedessen. Een bedrijf met een rijke historie, waar de liefde voor het restaureren van oldtimers nog volop bloeit.

Wieman begon in 1919 als een verhuis- en transportbedrijf, toen nog met paard en wagen. In 1922 kwam daar de eerste NAG vrachtwagen bij.

Op jonge leeftijd was Cock Wieman als leerling monteur-poetser aan de slag gegaan bij Mercedes-Benz importeur AGAM. Hier leerde hij alle geheimen van dit roemruchte merk, in het bijzonder van de snelle modellen zoals de 300SE Heckflösse, waaronder de auto van coureur Hans Tak, en van de topmodellen van de 600 serie. Herr Rauch, een zwijgzame Duitse monteur, was zijn leermeester.

Als liefhebber van snelheid deed Cock in die jaren aan motorcrossen, wat hem behalve successen ook veel ongelukken bezorgde. Toen hij in 1972 voor zichzelf begon was daar helaas geen tijd meer voor. Eerst aan het Spijtellaantje, later in de Vrolikstraat en sinds 1979 aan de Papaverweg in Amsterdam-Noord bouwde hij met veel toewijding zijn bedrijf uit en maakte al snel naam als specialist in Mercedes klassiekers en (young) oldtimers.

Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan, en dus besloot Cock toch weer te gaan racen, maar ditmaal met Mercedessen. Hij begon met een 300SL in HARC races, vooral voor de gein, want de auto was te zwaar om echt voorin mee te kunnen doen. Veel naam maakte hij later met zijn 300SEL 6,3, die hij zelf uit de VS had gehaald. Met al zijn kennis van Mercedes wist hij de auto aanmerkelijk lichter te maken en op te voeren tot wel 350 PK, en zo kon hij de strijd aanbinden met andere racers op onder andere het circuit van Zandvoort en de Nürburgring. Zelfs de vakmensen van de Mercedes-racefabriek waren vol lof over Cock's prestaties.

Als allround autobedrijf met zes man personeel doet Wieman veel APK-keuringen, onderhoud en restauratie, en ook voor nieuwe Mercedessen en jonge occasions is het een vertrouwd adres.

Dat de liefde voor klassiekers nooit vergaat, blijkt wel uit het feit dat vele liefhebbers nog steeds het onderhoud van hun oldtimers aan Wieman toevertrouwen, en zelfs tot over de landsgrenzen is het bedrijf gerespecteerd als Mercedes-specialist.